Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5 dolog, amit azonnal dobj ki a konyhádból

5 dolog, amit azonnal dobj ki a konyhádból
Ha még nagyon rendszeretők is vagyunk a konyhában a napi rutin feladatok mellett, sajnos elfeledkezhetünk egy-két dologról, amit igenis érdemes mihamarabb megoldani. Ezalatt pedig azt értjük, hogy igen, dobd ki! :-)

1. Karcos aljú tapadásmentes edények

Ez általában úgy történik, hogy még mindig ott lapulnak ezek az igen rossz állapotban lévő dolgok a konyhaszekrényedben, hogy sietve elkezded csinálni a vacsit, előveszed az egyik ilyen edényed és elismered, hogy igen ez tényleg szörnyű állapotban van, ezt tuti nem használod és visszateszed azzal a gondolatfonallal a fejedben, hogy majd holnap kidobod, úgyis szemétszállítás lesz stb... 
De nem fogod! Elfelejted és 2 hét múlva ismét előveszed és az egész folyamat ismét lejátszódik, mint egy időhurok csapdában. Szóval, most vedd ki a szekrényből és dobd ki azonnal! Megvárlak!:-) Ugyanis, ha ezek a bevonatok megsérülnek különösen a teflonos dolgok, akár komoly egészségkárosító hatásuk is lehet. 

2. Régi fűszerek

Hányszor jártunk már úgy, hogy megnéztük a TV Paprika összes műsorát, majd ennek mámorában bementünk egy szupermarketbe és elhatároztuk, hogy mostantól lehet váltunk egy kicsit, és kipróbálunk új ízvilágokat, elkezdünk egy kicsit változatosabban főzni, úgy ahogy a tévében láttuk. Ebben a fellángolásban pedig, elköltünk egy csomó pénzt egzotikus fűszerekre, amiket valójában nem is tudunk pontosan, hogy mihez is fogunk használni. Ezek után pedig eltelt 1 év és még mindig ott hevernek a polcon. Itt a felmentés! Ne tárold őket tovább, csak foglalják a helyet, az intenzitásuk és az aromájuk pedig már rég a füstbement terv részét képezik. Engedd el! Dobd ki!


3. Nem használt tisztítószerek 

Erről csak röviden. A nem használt tisztítószerekkel az a baj, hogy azért nem használjuk őket, mert nem jók nem váltak be. A tárolás idejével sajnos nem nő exponenciálisan a hatásfokuk. Sőt! Általánosságban elmondható, hogy 2 év általában, amíg biztonságosan használhatók. A mosogató tabletták felhasználási ideje pedig max,1,5 év. Arról nem is beszélve, hogy mindezektől eltekintve is jobb lenne ha megszabadulnánk ezektől a szerektől és zöldebb alternatívát keresnénk. Jobb lenne nekünk is és a környezetünknek is. Tudjátok, a kis lépés is valami.


4. Karcos vágódeszkák 

Ezektől, azért érdemes megszabadulnod, mert nagyon nehéz a tisztántartásuk, egy idő után több baci lesz rajtuk, mint fesztiválozó a Soundon. (Na jó ez lehet egy kicsit túlzás:-) ) Erről találhatsz is egy cikket, amiben részletesen le van írva, hogy milyen baktériumoktól kell tartanod. Itt elolvashatod! A nem mélyen karcos fa vágódeszka még felújítható, de a műanyaggal már tutira nem tudsz kezdeni semmit.


5. Kiszolgált műanyag ételhordó dobozok

Ezekkel általában az a probléma, hogy éppen amikor sietnénk, mondjuk reggel a munkába menet, kiveszünk egy dobozt a konyhaszekrényből, (ha nem esik ki egyszerre 10 darab) teleszedjük kajával és rossz fedőt rakunk rá, a megfelelő tetőt keresgélni pedig már egyáltalán nincs időnk. Arról nem is beszélve, ha már nincsenek jó állapotban, mert karcosak nem is lenne szabad bennük ételt melegíteni, bár amúgy sem. Dobd ki őket! Keress egy csini befőttesüveget és hord abban az irodai menüd, vagy legalább szelektáld ki ezeket a matuzsálemi kajadobozokat.

+1 Műanyag eldobható tányérok

Ezeket, ha lehet inkább ne is vásároljuk meg. Megesik, hogy a kinti kerti partik alkalmával nem szívesen visszük ki a porcelán és kerámia étkészletet, mi van ha a gyerekek eltörik véletlenül, vagy leejtjük őket és oda a szettnek. Ami teljesen rendben is van. Azonban ezekre ne a műanyag tányér legyen a válasz, hanem szerezz be alternatívaként fa tányérokat. Költségesebbek, viszont évekig használhatod őket az összejöveteleken. Ha pedig ápolod és vigyázol rájuk az áruk is visszajön közben pedig a környezetet sem károsítjuk. 

Reméljük tudtunk segíteni!

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: konyha