Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aszalt paradicsom készítése házilag

Aszalt paradicsom készítése házilag
Az aszalt paradicsom készítés egyszerű és többféleképpen is nekiláthatunk az elkészítésének. Ha van paradicsom, amiből már nem szeretnél paradicsomlevet, vagy paradicsompürét készíteni akkor ezt mindenféleképpen próbáld ki. Az olasz konyha egyik ízrobbanása, amit házilag saját magunk is elkészíthetünk.

Az aszalt paradicsom felhasználása 

Mivel aszalás során az ízek koncentrálódnak és egy igazi ízbombát kapunk, amikor megkóstoljuk gyakorta szokták pizzafeltétként használni és persze az olasz pastákat, tésztákat is feldobja. Ha nincs túl sok időnk egy fárasztó nap után de mégis össze kell ütnünk valamit, akkor csak vegyük elő az aszalt paradicsomot, mint egy aduászt és használjuk. Gyorsan egy kis felaprított fokhagymát futassunk meg olivaolajon, majd akár húsleveskockából készült lével öntsük fel, egy kis tejszín bele majd pedig a felaprított aszalt paradicsom. Ezalatt kifőzzük a választott tésztát és már tálalhatjuk is. Gyors és finom. 

Hogyan készítettem az aszalt paradicsomot?

Nem aszaltam még paradicsomot ezelőtt, így nem használtam aszalógépet, illetve minél rövidebb idő alatt szerettem volna elkészíteni az aszalt paradicsomot, így a kinti napon aszalás sem passzolt most az elképzelésemhez. A legrövidebb út az egyenes szokták mondani, nálam ez a koktél paradicsomot jelentette ebben az esetben. Az idei paradicsomtermés igen bőséges lett, így koktél paradicsomból sincs hiány. Kiválasztottam kb 500-600 dkg adagot, megmostam és kettévágtam őket. A sütőt alul, felül sütésre állítottam 100 °C-ra. Egy zsírpapírral bélelt tepsire ráhelyeztem a paradicsomokat, úgy hogy a belsejük nézzen felfelé. Megsóztam őket és betettem a sütőbe. Ez a folyamat nekem 2,5 órát vett igénybe. Tegyük hozzá, hogy ez nagyobb méretű paradicsomokkal minimum a duplája. 

Miután elkészültek a kis aszalványok, hagytam kihülni őket és megszórtam egy kis szárított oregánóval, bazsalikommal. Ezt követően kerestem az aszalt paradicsomoknak kisebb méretű üvegeket beletettem és felöntöttem olivaolajjal őket. Ebből a mennyiségből nekem 3 db üvegnyi lett. Fontos, hogy teljesen felöntsük őket és hogy légmentes üvegeket kapjunk, így hónapokig elállhatnak. Nagyon szuperül néznek ki, és akár karácsonyi ajándék funkcióját is betölthetik, ha valami kézzel készült dologban gondolkodunk már jó előre.
 

Ezt olvastad már? Padlizsánkrém készítése házilag

Tartalomhoz tartozó címkék: sütés-főzés