Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Baktériumok a műanyag és a fa vágódeszkán

Baktériumok a műanyag és a fa vágódeszkán

Bármennyire is hihetetlen számunkra, a legtöbb baktérium a konyhánkban fedezhető fel. Pedig én személy szerint, fogadni mertem volna, hogy a fürdőszobában több kórokozóval találkozhatunk. Ez az infó, annak idején kb. annyira meglepett, mint amikor megtudtam, hogy a kínai szerencsesüti valójában nem is kínai, hanem japán eredetű.


Tovább haladva ebből a meglepődöttségből, mielőtt rátérnénk a műanyag vagy a fa vágódeszka használatának kérdésére beszéljünk magáról a konyhában rejtőzködő bajkeverőkről.

 

Milyen baktériumokkal találkozhatunk leggyakrabban a konyhában?

A három fő baktérium, ami miatt nagyon érdemes odafigyelnünk a higiéniára főleg az ételek készítése során az Echericia coli, amit röviden csak E.coli-nak ismerünk, a Salmonella typhii baktérium, ami a szalmonellát okozza és a Listeria monocytogenes baktérium, ami a liszteriózist okozza. Ezekkel sajnos mind találkozhatunk, ha elővigyázatlanok vagyunk.
 

Az E.coli baktériumokról tudni kell, hogy megtalálhatók az emberi bélflórában és hozzájárulnak annak védelméhez, valamint segítik az egyes vitaminok termelését (B vitamin, K2 vitamin). Az E.colival akkor van probléma, ha kívülről jut be a szervezetünkbe, valamelyik alattomos törzse, ami viszont betegséget okozhat. Legfőbb tünetei a hasi görcs és a hasmenés.
 

Különösen vigyázzunk a nem kellően kezelt marhahússal, például ha darált marhahúst készítünk elő egy díjnyertes hamburgerhez, vagy ha rosszul pasztörizált tejjel, joghurttal, vagy sajttal futunk össze. Fellelhetők még ezek a baktériumok a nem pasztőrözött almalében, fejes salátában, magvakban, dióban.
 

Ételkészítés során akadályozzuk meg azzal a fertőzést, hogy elkülönítjük a nyers húst a többi élelmiszertől, az eszközöket, mindig alaposan mossuk el. A húst különösen a marhahúst pedig lehetőleg mindig jól süssük át. Rossz hír annak aki, esetleg véresen szereti a hamburgert, illetve sokan lehet ezért tartózkodnak a tatárbifsztektől is :-).
A megmaradt ételeket, kivéve a hűtőből is azért kell újra felforrósítani és felfőzni, hogy ezeket a baktériumokat elpusztítsuk. 
 

A szalmonellózis, amit a szalmonella baktérium okoz, talán a köztudatban a legismertebb. Leggyakrabban a baromfihúsból, a sertéshúsból és a nyers tojásból származó fertőzés okozza a problémát és persze a rosszul hőkezelt ételek. A tünetek hasonlóak, az E.coli okozta fertőzéshez, úgymint, a hányás, hasmenés, láz. Itt is érvényes, hogy az alapos sütéssel és főzéssel megakadályozhatjuk a probléma kialakulását és vigyázzunk az ételek időben történő lehűtésével, majd újbóli fogyasztásuk előtt ne felejtsük el alaposan felfőzni azt.
 

A Listeria baktérium is általánosan jelenlévő baktérium, mely kecske, juh, szárnyasok és rágcsálók közvetlen érintkezésével is terjedhet. Ha, élelmiszerekről beszélünk, akkor lényegében minden olyan élelmiszer veszélyforrást jelenthet, ami 5 napnál régebb óta van a hűtőnkben. Figyeljünk oda a nyers húsokra, lágy sajtokra, nyers zöldségekből készült salátákra, és a készen vásárolt, gyors ételekre. A Listeria baktérium az egészséges embereknél szerencsére, gyakorta semmilyen tünetet nem produkál, de azért nem árt óvatosnak lenni és betartani az alapvető higiéniai szabályokat.
 

Így, hogy közelebbről is megismertük a ránk leselkedő baktériumokat, ( részletesebben a Nébih oldalán is lehet infókat találni) egyértelművé vált, hogy miért is fontos a vágódeszkák megfelelő kiválasztása és tisztán tartása.
Műanyag vagy fa vágódeszka?
 

Azt először is leszögezem, hogy természetesen mindenki saját maga ízlése, és kedve szerint választja meg, hogy neki, melyik vágódeszka is a legjobb. A műanyag vágódeszkát, nagyon egyszerű tárolni, használni és elmosni is. Külföldön vannak olyan éttermek, ahol egészségügyi okokból nem is engednek fa vágódeszkát használni. Most jön a várt DE! Ahhoz, hogy a műanyag vágódeszkát biztonságosan használjuk, a karcolódások végett érdemes őket lecserélni záros időn belül. A kés által ejtett  karcokból és vágásokból, nagyon nehezen lehet eltávolítani a fentebb említett baktériumokat, ezért egy idő után érdemesebb újat venni, a kis műanyag darabkákról, amelyek kiválnak a deszkából ne is beszéljünk, valamint itt a környezetvédelem kérdése is felmerül.
 

A fa vágódeszkákat is megvizsgálták újat és használtat, karcosat egyaránt a baktériumok szempontjából. Összehasonlították a baktériumok számát a műanyag vágódeszkákéhoz képest és kiderült, hogy kevesebb a baktérium rajta. Azt is megfejtették, hogy miért. A fa egy nedvességszívó anyag. Ahogy a felületét nedvesség éri, és ha ugyanebben a pillanatban baktériumok is vannak a felületén a fa rostjain keresztül bejutnak a vágódeszka belsejébe. A folyadék ki már nem jön, ugyanis felszívódik, és így a fában lévő baktériumok bentragadnak és elpusztulnak. Ezért is fontos, hogy a vágódeszkát csakis szárazon pakoljuk el a helyére, illetve minél keményebb fából vásárolunk fa vágódeszkát, annál nehezebben tudjuk megsérteni a felületét késsel, így kevesebb baktérium is tud rajta megtapadni. (A kutatásról az egész cikket ezen a linken megtalálhatod).
 

Sokan pedig arra esküsznek, hogy húst a műanyagon az összes többi alapanyagot pedig fa vágódeszkán dolgozzák fel. Az biztos, hogy nem egyértelmű a döntés, és lehet nincs is maximálisan jó döntés, azonban ha odafigyelünk és még a környezetünket is védeni szeretnénk, akkor egy  masszív fa vágódeszkában biztosan nem csalódunk.
 

Nézz körül a webshopunkban vágódeszka téren, lefogadom hogy egy Urban Style diófa vágódeszka neked is belopja magát a szivedbe!  :-)

Ezt a cikket már olvastad? Padlizsánkrém készítése, ahogy mi szeretjük!

Tartalomhoz tartozó címkék: vágódeszka