Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fa vágódeszka kezelése

Fa vágódeszka kezelése
A fa vágódeszka kezelése azért fontos, hogy megőrízze fiatalságát és tartósságát, akár csak arcbőrünk. Lehet egy kissé merész összehasonlítás de tulajdonképpen erről van szó.

A fa vágódeszka kezelésének fontossága

A fát, mint anyagot azért szeretjük, mert megnyugtató és kellemes érzést nyújt, becsempészi otthonunkba a  természetet és tovább meséli a történeteinket. 

Párom az egyik este úgy jött haza, hogy kezében tartott egy jó 7cm vastagságú kemény fából készült vágódeszkát, ami korántsem volt jó állapotban. De akár azt is mondhatom, hogy teljesen békebeli volt a kinézete.  A nagypapájánál találta és arra gondolt, hogy szívesen felújítaná és használná itthon a konyhában.- Asztalosként ez a feladat nem okozott neki problémát. Én nagyon támogattam az ötletet, hiszen mindent szeretünk, ami régi és emlékeket, értéket hordoz magában. 

A fa vágódeszka mindkét oldalát felcsiszolta, leportalanította, majd pedig leápolta ásványi olajjal, hogy a fa pólusait lezárja, így a víz ne tudjon kárt okozni egy darabig és a színe, az pedig egyszerűen csodás lett. Imádtam az új külsejét és azt is, hogy a történelem egy kis darabján dolgozhatunk tovább, ha az ételek előkészítéséről van szó. Kiváncsi vagyok, mit mesélne az öreg vágódeszka, ha módja lenne rá. 

A vágódeszka kezelése, olajozása nemcsak ennél a példánál ajánlott, hanem az összes fa vágódeszkánál érdemes ezt a lépést megvalósítani és megismételni, főleg ha vannak kedvenc darabjaink és hosszú életet szeretnénk nekik nyújtani. 

Milyen olajat használj meglévő fa vágódeszka kezelésére?

Erről a témáról már nagyon sok best practices-t olvastunk itt a MyWOODY SHOP berkein belül is. Igaz, ami igaz mindenki a saját módszerére esküszik. Van aki, sertészsírral keni le vágódeszkáját, más lenolajjal, kókuszsírral, repceolajjal, vagy éppen méhviasszal ápolja kedvencét. Eggyel kapcsolatban van  elfogadott vélemény, hogy normál étolajjal ne kenegessük mert az megavasodhat a fa rostjai közt (bár akkor én a sertészsírt is idesorolnám), annak pedig nem igazán kecsegtető az illata. 


Tehát véleményünk szerint érdemes szintelen, szagtalan, íztelen olajat használni a vágódeszkáink apolására, melyet elég 2-4 havonta megismételni, illetve úgyis látjuk, hogy milyen gyakran van erre szükség, hiszen ha még telítettek a rostok olajjal úgysem vesz fel többet a fa. Ha pedig legújjabb segítő társad keresed a konyhában, ne felejts el beugrani a MyWOODY SHOP webáruházába, ahol kiválaszthatod a következő szuper fa vágódeszkád. 

Kérdéseiddel pedig bombázz minket nyugodtan! 

Ezt a blogcikket olvastad már?: Mit csinálj elhasznált fa vágódeszkáiddal? 

Tartalomhoz tartozó címkék: vágódeszka