Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fa vágódeszka tisztítása környezetbarát módon

Fa vágódeszka tisztítása környezetbarát módon
A fa vágódeszka tisztítása elengedhetetlen egy olyan háztartásban, ahol odafigyelnek a higiéniára és a tisztaságra. A konyha amúgy is tele van főleg a húsfélék miatt baktériumokkal, melyekre jobb odafigyelni.

Ha érdekel (Ezt a blogcikket olvasd el a témában) Ezért is van, hogy például ha vákumcsomagolt húst veszel, pl csirkemellet nem szabad a csap alatt megmosni, mert a baktériumok össze-vissza fröccsennek és simán bárhol megtelepedhetnek. Ilyen mondjuk a mosogató szivacs, mellyel letöröljük a mosogató körül a felületet, vagy a konyharuha. A sütés-főzés során a magas hőfok miatt a baktériumok úgyis elpuszulnak.

Mikor tisztítsuk meg a fa vágódeszkát? 

Én személy szerint sokszor a kedv dominanciáját is figyelembe veszem, de azért minimum havonta egyszer igyekszem elvégezni ezt a műveletet is. Nem tudom, hogy ez sok vagy kevés. Ha valaki sok húsfélét dolgoz fel a vágódeszkákon, akkor érdemes sűrűbben odafigyelni a tisztításukra. Ezen felül pedig, ha sok hagymát vágok a vágódeszkán, akkor is előtérbe kerül a tisztítás, vagy ha céklát, vagy hasonló dolgot szeletelek rajta, ami foltot hagyhat akkor is letisztítom. 

Mivel tisztítsuk a fa vágódeszka felületét? 

A környezettudatosság, napjainkban amúgy is egy kardinális kérdés, az otthoni tisztítószerek, vegyszerek használata pedig nem csak globális szinten, hanem otthonunkban, amit nézhetünk mikro környezetnek is fontos kérdés. Nem mindegy, hogy például a zsíroldó szerek - amiknek olyan erős szaga van, hogy szó szerint kiégeti a nyelőcsövem- használata valószínűleg hosszútávon ránk nézve sincs jó hatással. Nézzük akkor, hogy milyen környezetbarát anyagok is jöhetnek szóba a fa vágódeszka tisztítása során. 

Először is, azt a termékekhez is odaszoktam írni, hogy ne tegyük be a vágódeszkát a mosogató gépbe. Mivel természetes anyagról van szó, ezért a fa rostjai csordultig telnek vízzel, és ha például nem egy darab fából készült a vágódeszka valószínűleg szétreped, szétválik. Ez az egyik ok. A másik ok pedig hogy ilyen vízmennyiségnél, már nagyon nehezen szárad ki a fa, és ha a mosogatógépből kiszedjük és nem szárítjuk ki rendesen akkor bepenészedik és fekete marad a penész helye, hiszen az nem felületi penészedés, hanem a rostok közt is megtörtént a baj. Lássuk be ez sem túl higiénikus. Jobb inkább tehát a bevált házi módszereknél maradni. 

Tehát lehetőségek arzenálja, amiből választhatunk, valamelyik eszköz biztosan, hogy kezünk ügyébe akad, ha a vágódeszka tisztítása kerül a porondra.

Szódabikarbóna: Ez az anyag biztosan megtalálható nálad is, hiszen néha egy-egy sütemény, vagy egyéb sós tésztaféle hozzávalója is. A mennyiség kikeverése függ, hogy hány darab vágódeszkát tisztítasz meg egyszerre, hiszen víz felhasználásával egy sűrűbb anyagot kell kikeverni és azzal átdolgozni a vágódeszka mind két oldalát. Majd le kell mosni bő langyos vízzel és már készen is vagy. Ha még van időd elővehetsz egy kis citromsót és azzal is átdörzsizheted a deszkát, így biztosan semmilyen szaga sem marad a vágódeszka felületének. 

Citrom: A citromot úgy ajánlom, hogy előtte akkor használj dúrva sót. Ehhez is önts egy kis vizet és dörzsöld át ezzel a masszával a vágódeszka felületét. Hagyd rajta néhány percet, majd öblítsd le, és ez után vágj ketté egy citromot és sikáld meg vele a vágódeszkát. De lehet úgy is, hogy a sóból készült anyagot ráteszed a deszkára és a citrommal együtt dörzsölöd a vágódeszkát. Az is szuper.

Ecet: Az ecetsav miatt ez is hatékony megoldás. Ha 20%-os eceted van otthon azért egy picit hígítsd be. Ne legyen túl erős a szaga. Kend át vele a fa vágódeszkát, ez segít a baktériumok, mint az Ecoli baktériumok elpusztításában is. Mosd majd le a deszkát bő langyos vízzel és állítva szárítsd meg, majd pedig tedd el a helyére a frissen tisztított, csillogó fa vágódeszkád. 

Ezt a cikket olvastad már? 5 Dolog, mait azonnal dobj ki a konyhádból!

Tartalomhoz tartozó címkék: vágódeszka