Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fatál tisztítása. Nézzünk néhány tippet!

Fatál tisztítása. Nézzünk néhány tippet!

Ha fatál tisztításról van szó, az sohasem egyszerű dolog, hiszen szeretnénk hosszú ideig megőrízni ezeknek a fatálaknak, fatál készleteknek a szépségét. 

 

A nyári időszakban amikor a grill, bbq szezon dübörög és egyik kerti parti követi a másikat, bizony ki vannak téve rendesen a fatermékeink a használatnak, hiszen szemetgyönyörködtető alkotásokat készíthetünk a faragott fatálainkra, melyeket finom húsokkal, sültekkel, salátákkal öltöztethetünk fel. 

Nézzük a fatál tisztításhoz a tippeket!

Ha bőségtálat készítünk egy nagy fatál szettre, akkor kezdhetjük a tálalást jégsaláta levéllel hiszen, ha ezt helyezzük alulra a tisztítás is könnyebb lesz, hiszen a faragott fatálunk nem fog úszni a szaftban, nem fog a zsír foltokban beszívódni a fa szerkezetén és rostjain keresztül, így elég lesz egy bő meleg vizes mosogatószeres tisztítás. 

Ha a finom húsokat, vagy akár a rántott, sült halat, grillezett zödségeket helyezünk a fatálra és szaft beivódik a fa szerkezetébe, amit tehetünk, hogy elmossuk, hagyjuk hogy csont szárazra kiszáradjon a fatálunk, majd pedig egy finomabb csiszolópapírral megdörzsölhetjük, azon a helyen, ahol a zsírfolt vagy olajos rész megmaradt. Ezt követően ismét mossuk el, hogy a csiszolat por ne maradjon rajta. Igaz ezt, minden használat során azért nem javasolt, hiszen túlzottan elvékonyodhat a fatálunk, de egy nagyobb karbantartás során ezt is elvégezhetjük.


A fatál tisztítása során nem ajánlott a mosogatógépi tisztítás. Sokan ezt a tanácsot nem fogadják meg, mert azt mondják nem lesz semmi baja a faragott fatálnak. Azonban a fa a mosogatógépben csordultig megszívhatja magát vízzel, miután nagyon nehezen tud ismét 100%-ra kiszáradni és a farostok közül a nedvesség nem tud megfelelően távozni és tönkremegy a tálalónk.  

A fatermékek, fatálak, fatányérok tisztításához tehát elegendő meleg, forró víz és mosogatószer. Ha pedig zavar minket, hogy ott marad némi folt az ételek után azt csiszolópapírral tudjuk halványítani. Tárolás során az az egyik főszabály, amit érdemes betartanunk, hogy mindig a lehető legszárazabban tegyük el a fatermékeinket, mert a szekrényben nedves állapotban bepenészedhet, az így pedig már nem lesz alkalmas arra, hogy egy gyönyörű fatál készleten szervírozzuk fel a finomabbnál finomabb ételeket, mert egészségügyi szempontból sem higiénikus. Persze, ha már  bepenészedett és csak kezdeti penészről van szó, ami nincs túl mélyen a fa rostjaiban, akkor itt is lecsiszolhatjuk a fatálat és, ha szerencsénk van nem tér vissza a penészedés. 

A fatál kezelése, elég évente egyszer-kétszer elvégezni, ez a lépés sem túl időigényes. Egy tiszta textil kendővel, törlőkendővel  a Belinka faápoló olajjal, vagy paraffin olajjal átkenjük a fatál szettünk és hagyjuk, hogy az olaj teljesen beszívódjon a felesleget pedig letöröljük róla. Hagyjuk olajozva vagy 24 órán keresztül és csak után töröljük le a maradékot, ami már nem tudott beszívódni.

Reméljük hasznos volt ez a cikk számodra.
 

Ezt már olvastad? Így válassz jól fa vágódeszkát!
 

Tartalomhoz tartozó címkék: fatál sütés-főzés