Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fatányér kezelése és használata

Fatányér kezelése és használata

A fatányér ismét a fénykorát éli. De miért is szeretjük ennyire? Valaki a természetessége, a zero waste, low waste és a műanyagmentes háztartás részeként választja (hozzáteszem a műanyagmentes háztartásnak mi is nagy hívei vagyunk és igyekszünk is csökkenteni ezen anyagoknak a használatát) más pedig azért szereti, mert kellemes a tapintása, régi korokat idéz, jó érzésekkel tölt el és a különböző fatányérok sok otthon milliőjébe is teljesen beleillenek, nem utolsó sorban pedig a gyerekeknek is egy biztonságosabb alternatíva az étkezések során.

Milyen a jó fatányér?


A fatányér keményebb fából kell, hogy készüljün hiszen csak így tud ellenállni az idő vasfogának. Vásárlás után, első használat előtt mindenképpen tisztítsuk meg, ápoljuk le ásványi olajjal vagy ételbarát faápolási kencével. A fatányér használta során úgyis ki fog derülni rövid időn belül, hogy valóban minőségi terméket kaptunk-e a pénzünkért. A nem jó minőségű fatányér hamar eldeformálódik és szétreped.

Mit ne tegyünk a fatányérral?

Néhány igen egyszerű lépést kell betartanunk, ahhoz hogy sokáig velünk maradhassanak a fatányérjaink. Először is, ami a legfontosabb, ne tegyük mosogatógépbe őket, a fatányér ugyanis megszívja magát és nem fog tudni kiszáradni, tönkre mennek a rostjai és használhatatlan lesz. Ne tegyük mikrohullámú sütőbe sem, mert az sem tesz jót a fa rostjainak. És igen, a harmadik a hűtő. Hűtőben se tartsuk étellel megpakolva mert ez sem egészséges a fa számára. Miután pedig forró víz alatt mosogatószerrel elmostuk, ne tegyük a csepegtetőbe, ne hagyjuk hogy magától száradjon meg teljesen. Töröljük szárazra és azt követően hagyjuk teljesen kiszáradni.

Mi tévők legyünk, ha szaga maradt a fatányérnak?


Ha előzőleg például fokhagymás dolgot fogyasztottunk a fatányérból és beitta a fokhagyma illóolaját, akkor öntsünk bele 1-2 marék dúrva sót és egy kettévágott citrom segítségével dörzsöljük meg jó alaposan, majd öblítsük, mossuk ki forró vízzel. Utána nem árt elvégezni az apoló olajozást sem rajta. Ha pörköltött, vagy szaftos húst fogyasztottunk a fatányérról és nem tudjuk belőle kisikálni sehogyan sem a kisebb zsíros maradványokat megpróbálhatjuk, hogy egy előmelegített de már kikapcsolt sütőbe tesszük a fatálat és szépen elkezd kiolvadni belőle a húsokból származó szaft.Ilyen jellegű tisztítások után mindig figyeljünk arra, hogy a megfelelő olajjal ápoljuk le a fatányért. Hagyjuk úgy akár egy éjszakán át, hogy jól beigya a neki szánt kencét, majd csak utána töröljük le a felesleget, amire már nincsen szüksége.

Ha valamiért nyers húst tettünk a fatányérba, utána érdemes ecet és víz 50%-50%-os keverési arány alkalmazásával kitisztítani, hogy a fa rostokon esetlegesen megtelepedett baktériumoktól megszabaduljunk. A  fa vágódeszkán maradt baktériumokról pl.: Itt olvashatsz

Mit érdemes fatányérból fogyasztani?

Itt ismét visszakanyarodunk a blogcikk elejére. Amennyiben minőségi fatányérról beszélünk, lényegében bármit fogyaszthatunk belőle, hiszen a megfelelő tisztítással és karbantartással újra és újra szép, patináns állapotára állíthatjuk vissza. Tehát nyugodtan ehetünk pörköltet, főzeléket, bármilyen más egyálételt, spagetit a tányérról. A gyerekeknek pedig egy biztonságos alternatíva, hiszen, ha véletlenül leeseik, vagy rálépnek nem törik össze, mint a műanyag társaik így nem is okozhatnak problémát. Egy másik nagy kedvencünk egyébként a kinti kerti partik alklamához köthető. Szerintünk érdemes beszerezni néhány fatányért, mert a tálalás egyszerűen eszméletlenül szuper rajtuk illetve nagy könnyebség hogy nem kell a kerámia étkészletet kipakolni egy-egy grillezés, kemencézés, bográcsolás kapcsán. Reméljük tudtunk segíteni és néhány hasznos infót is tudtunk adni ebben a blogcikkben is.

Vigyázzunk és óvjuk a fatányérokat, hiszen csodás történeteik vannak és igazán a szívünkhöz tudnak nőni.

Tartalomhoz tartozó címkék: fatányér