Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan óvd meg a fatálad, fa tálalód?

Hogyan óvd meg a fatálad, fa tálalód?
A fa tálalók és fatál ápolása elég fontos, hiszen ha kiadod rá a pénzt, valószínűleg azt szeretnéd, hogy minél tovább kiszolgálja a nagy családi összejöveteleket, és elámítsa a rokonságot barátokat az isteni illatfelhőket árasztó sültekből, köretekből  készült mesteri tálalás! Vegyük górcső alá, először picit a fatálalók és fatálak anyagát, erezetét.

Milyen fa tálalót válassz?


Itt elsősorban meg kell néznünk, hogy milyen a fa minősége és az anyaga. A bükkfa tálalók, és a cseresznyefából készült fatálak igen népszerűek. A bükkfa esetében egy elég masszív anyagról beszélhetünk, nem túl erezetes, nincsenek túlságosan nagy eltérések. Ha valaki esetleg ilyen egyen ajándékban gondolkodik már Karácsonyra (hiszen tudjuk sohasem lehet elég hamar elkezdeni az ajándékok beszerzését)), akkor ezekből lehet válogatni, nem lesz túl nagy különbség a termékek közt senki sem fog rajta civakodni, hogy a másik tál pl.: jobban tetszik.. Ha már például nyárfára esik a választás, amit nálunk is megtalálsz, a nyárfa könnyebb anyagú és az erezete is változatosabb, és világosabb, sárgásabb színű , mint a bükkfa tálaló. A cseresznyefa sötétebb színű, de szintén egyenletes az erezete. A fa tálalóknál még figyelembe vehetjük a dizájn szempontokat is, hiszen van aki nem elégszik meg az ovális alakkal, hanem más, különlegesebb darabokat részesít előnyben, az is visz egy kis csavart a dolgokba. Illetve az is elég kardinális kérdés, hogy hány főben gondolkodunk, vagy hogyan tervezzük a tálalást? Vegyesen fogunk-e a fa tálalón, fatálakon tálalni, vagy vásárolunk 2 darabot és az egyikre csak a húsokat fogjuk csücsültetni, a másikra pedig salátákat, köreteket helyezzük? Ugye, ugye van mit átgondolni.  laugh


Így óvd a fatálad!


Az már az előző cikkekből kiderült, ( ha nem olvastad ITT és ITT elolvashatod őket), hogyan kell ápolnunk a legtöbb fa terméket, hogy sokáig megőrizzék szépségüket. A fatálaknál, akár csak a fa tányéroknál felmerülhet, az a dolog, hogy ha sok zsíros, vagy olajos ételt fogyasztunk rajtuk bizony elszineződnek hamar, ugyanis a fa beissza ezeket a dolgokat. Személy szerint  engem nem zavarnak, hiszen ezzel is íródik a történetük és jó emlékek kapcsolódnak hozzájuk. 


Egy-két dolgot. azonban tehetünk. Mielőtt a fatálra rátesszük az olajban vagy zsírban sült húsokat egy papírtörlő segítségével itassuk fel róluk, hogy ne tocsogjanak benne,  illetve ha szereted a jégsalátát az nagyon szuperül néz ki a tálaláskor is. Ha leveleire szeded és fatálra, alulra azt helyezed akkor ezzel meg tudod óvni, hogy beigya és foltos legyen a zsiradéktól.


Reméljük tetszett a cikkünk!


Ezt olvastad már? 5 dolog, amit azonnal dobj ki a konyhádból!

Tartalomhoz tartozó címkék: fatál