Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan válassz fa tálaló tálat?

Hogyan válassz fa tálaló tálat?

A fa tálaló kiválasztása, azt hiszem, nem is olyan kardinális kérdés mindaddig amíg nem kezdünk el gondolkozni, azon hogy milyet is válasszunk?

Milyen szempotokat vegyünk figyelembe fa tálaló tál választásánál?

Először is el kell fogadnunk azt a tényt, hogy a fa tálaló használat során elszineződik és egy idő után elkezd besötétedni a fa. Szerintem ez adja meg a szépségüket, ez fogja mutatni azt, hogy milyen sok közös ebéd, vacsora és emlék fűződik hozzájuk. 

A másik pedig egy kicsit összetettebb dolog. Végig kell gondolnunk, hogy általában mekkora nálunk a vendégsereg, és hogy milyen ételeket is szeretnénk és szoktunk felszolgálni. Hogy mire is gondolok? Például arra, hogy ha sokféle húsokat szoktunk készíteni megannyi körettel akkor érdemes kapásból legalább két darab fa tálalót vásárolni, hiszen csinálhatjuk úgy, hogy az egyikre felhelyezzük a sült húsokat, míg a másik fa tálaló tálra a köreteket. De ha vegyíteni szeretnénk, persze azzal sincs probléma, valójában minden ízlés kérdése. A következő gondolat is még ide tartozik, hogy hány részre legyen osztva a fa tálaló? Legyen 3 vagy 4 esetleg 5 részes? Ez is az ételek sokaságától és változatosságától függ, de mindenképpen gondoljunk erre, mielőtt kiválasztjuk kedvenc darabunk, ugyanis úgy lesz szép a tálalás, ha elkülönülnek a köretek, saláták és nem folynak egybe, nem vegyülnek össze.

Milyen méretű legyen a fa tálaló?

Ez a kérdés főleg azért érdekes, mert lehet hogy megtetszik számunkra egy csodás, óriási fa tálaló, amin már látjuk előre lelki szemeinkkel a csodásabbnál csodásabb ételeket, azonban kész kínlódás lesz minden egyes alkalommal előbányászni valahonnan, és visszapakolni valahová a szekrény legmélyére ugyanis nem fér a fa tálaló sehol. Se a spájzba, se a tárolóban. Végül pedig bebugyolálva kikerül a garázsba, ahonnan majd egy idő múlva elfelejtjük előhozni és ottragad. Ennek elkerülése végett válasszunk olyan méretű fa tálaló tálat, amelyeket el tudjuk pakolni a konyhaszekrészbe, vagy legalábbis tudunk neki helyet csinálni. Így mindig kéznél lesz, nem kell se létrára állni, sem órákig keresgélni hová is tettük el előző alkalommal. Ha nincs elég helyünk, ezért azt javasoljuk vegyünk inkább kisebb méretű fa tálalókból többet, de azok viszont legyenek mindig kéznél, amikor szükség lenne rájuk. 

Gondoskodjunk a fa tálaló tálakról!

Nem elég csak elmosni a tálalás után. Figyeljünk oda, hogy jó meleg, akár forró vízzel mossuk át mosogatószerrel és jól öblítsük le. Olyan helyre tegyük, ahol jól kiszáradhat minden oldalról. Ha ezt nem tesszük meg, vagy még nedvesen tesszük el a szekrénybe a fa tálaló könnyen bepenészedhet. A fa rostjainak ki kell száradnia. Ezt követően félévente érdemes ételbarát, fa ápoló olajjal átkenni őket, hogy jól beszívják az olajat. Figyeljünk arra, hogy semmiképpen se olyan olajat használjunk, ami megavasodhat, vagy erős íze vagy illata van, mert akkor szintén tönkremehet a fa tálaló. Miután lekezeltük a választott olajjal ügyeljünk rá, hogy jól beigya. Tegyük vízszintes helyre támasszuk alá, hogy az alja is beihassa az olajat. Ha ezzel készen vagyunk, akkor hagyjuk így akár egy éjszakát is, majd pedig a feleleget töröljük le, egy tiszta száraz ronggyal és mehet is vissza a helyére. 

Ha sült vagy rántott húsokat tálalunk rajta a fa tálaló aljára tehetünk, szép zöld, friss saláta levelet, hogy a lecsöpögő olaj ne szívódjon be rögtön a farostokba, ne színezze meg egyből. Így ha zavar minket, hogy megfoghatja a fa tálalót ez egy jó praktika lehet. 

Mit ajánlunk még?

Terítés során érdemes odafigyelni a kiegészítőkre is. Tehetünk az asztalra fa szalvétatartót, fa tányérokat és fa kínáló tálakat így a hangulat még autentikusabb, még meghittebb, családiasabb lesz. A fa melegséget, kedves hangulatot áraszt magából, amit átad a környezetének is és így még jobb hangulatot teremt maga körül.

Egyszóval mi nagyon ajánljuk a fa tálaló tálak beszerzését, mert nagyon örömteli darabok, előtte azonban a fent említett néhány gondolatot futtassuk át magunkban, hogy a legjobb döntés születhessen és hosszú ideig használhassuk ezeket a csoda darabokat.
 

Ezt már olvastad? Így válassz jól fa vágódeszkát!

Tartalomhoz tartozó címkék: fatál konyha