Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen a jó fatálaló?

Milyen a jó fatálaló?

Az a legjobb fatálaló, amelyik hosszú ideig velünk lehet,sokáig megőrzi a szépségét és kielégíti az igényeinket. Na de mire is figyeljünk oda a fatálaló kiválasztásánál?

A fatálaló kiválasztása
 

A fatálaló kiválasztásánál figyelembe kell vennünk azt, hogy milyen fából készült. Ha puhább fából készült a fatálaló, mint például a nyárfa, égerfa akkor annak a súlya légiesebb könnyebb, míg egy bükkfa tálaló. Ott érezhetjük, hogy az sokkal nehezebb maszívabb darab. A szépen megmunkált fatálalóknál minőségbeli különbség nincs, ha odafigyelünk rájuk egy nyárfa fatálaló tartóssága lehet ugyanolyan hosszú, mint egy bükkfáé. A nyárfa tálaló talán valamivel hamarabb beszívja a húsokból lecsöpögő zsiradékot. Figyelembe kell még vennünk a fatálaló méretét, hogy hol szeretnénk és tudjuk tárolni. Sok esetben ez is hozzátartozik a jó fatálaló fogalmához, hiszen ha mindig macerás az elővétele, és az elpakolása könnyen megeshet hogy elő sem vesszük a helyéről.
 

A fatálaló kiválasztásánál fontos átgondolni a kiosztását, hogy hány részes legyen. Ha általában többfélét főzünk, vagy csak nagy családi rendezvényeknél vesszük elő a fatálalót akkor, érdemes akár több darabot is beszereznünk. Például 2 darab 3-mas osztású fatálaló tökéletes választás, ha többféle húsokat sütünk és köreteket készítünk. Lehet úgy tálalnunk, hogy az egyik tálalóra csak a húsokat helyezzük, míg a másikra a köreteket. Vagy lehet mixelve is, és így több tálalót is felrakhatunk az ebédlőasztalra. Ha a látványt szeretnénk előtérbe helyezni, vagyis azt a bizonyos első benyomást, akkor mindenképpen egy hatalamas fatálaló beszerzését javasoljuk, ami legalább 5 részre osztott, vagy egy fatálaló szett beszerzése is jó opció lehet, amire szépen ráhalmozunk mindent egy füst alatt, és a robusztus ínycsiklandó látvány majd letaglóz mindenkit.
 

A fatálaló kezelése
 

A kiválasztásnál érdeklődjünk, hogy a fatálaló milyen kencével lett lekezelve. Fontos, hogy az szintelen, szagtalan ételbarát készítménnyel legyen leápolva ugyanis senki sem szeretné, hogy valameilyen furcsa mellékíze legyen a ráhelyezett ételeknek, arról nem is beszélve ha megavasodik az az olaj vagy zsiradék amivel lekenték a fatálaló tálat akkor maga a fatál szaga sem lesz éppen étvágygerjesztő, nem hogy még az ételeket ráhelyezzük. Ide tartozik még hogy mi magunk se kenjük le étolajjal, vagy állati zsiradékkal, hiszen ezzel mi is ugyanúgy tünkretehetjük. Vagy vásároljunk üzletekben kapható kifejezetten erre a célra alkalmas kencét, vagy pedig a gyógyszertárakból kapható gyógyszertári paraffinolajat használjuk. Az egész találalót, ha sokat is használjuk szinte elég évente egyszer, kétszer lekezelnünk. Ha kiváncsi vagy, hogy a faápolását hogy kell csinálni, kattins IDE!
 

Összeségében tehát kijelenthetjük, hogyha az igényeinknem megfelelően választjuk ki a fatálalót, akkor nagyon sok örömet és csodás lakomázásokat fog számunkra okozni.

Tartalomhoz tartozó címkék: fatál konyha