Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit ehetünk fatányérból?

Mit ehetünk fatányérból?

Sokszor megkérdezik a fatányér vásárlása előtt, hogy mi is fogyasztható belőlük biztonságosan. Erre a rövid válaszunk az szokott lenni, hogy a mi fatányérjainkból lényegében bármit ehetünk, akárcsak a régi időkben is.

Mit vegyünk figyelembe a fatányér vásárlása során?

Először egy gondolat erejéig kanyarodjunk vissza az ételek és a fatányér kapcsolatához. Nálunk a webshopon elérhető fatányérok és egyéb termékek nincsenek lakkozva, mint néhány nagy áruházban megvásárolható fatermék, vagy a nem igazán jó minőségéről ismeretes kínai termékek. Az ilyen termékeknél kapásból kizárhatóak a forró levesek fogyasztása, ugyanis nem tudható, hogy abból a lakkozott anyagból, a forró lé milyen anyagokat szabadít fel.

Tehát. Ha a fatányérból szeretnénk a reggeli műzlit, zabkását, granolát fogyasztani, akkor arra rendszeresítsünk egyet külön, ugyanis a fatányérok egy kicsit olyanok, mint a vágódeszkák. Ha ugyanabból a tányérból pörköltet eszünk körettel, vagy nagyon hagymás, fokhagymás ételt fogyasztunk belőle akkor nagy rá az esély hogy hosszútávon megfogja a fatányért és érződni fog benne minimálisan a hagyma illata is. Szóval az egyik tanácsunk az, hogy reggelikhez rendszeresítsünk fatányérokat és a nagy lakomákhoz, amikor sültek és bográcsban készült ételek vannak a porondon, azokat fogyasszuk külön fatányérból.

Ehetünk továbbá természetesen leveseket, főzelékeket, húsokat, köreteket, salátákat. Ezek az ételek, mind megfogják adni a fa patináját, tehát lesznek elszineződések rajta, de ettől lesz egyedi és a miénk. Ha fontos, az hogy valami természtes, nyugodt, csendes darabból fogyaszd el az ételeket ez a legjobb választás.

Mire figyeljünk még oda a fatányérok használata során?

Akárhogyis alakuljon, egy forróvizes, mosogatószeres elmosás mindig csodákra képes, csak utána hagyjuk rendesen kiszáradni a tányérjainkat. Ha vizesen tesszük vissza a szekrénybe őket könnyen bepenészedhetnek és akkor sajnos utána már használhatatlanná válnak. Ezért ne tegyük a fatányérokat mosogatógépbe, mert túl sok nedvesség jut be a fa rostjaiba és nem tudnak utána már teljesen kiszáradni, a rostok annyira megszívhatják magukat. Van ellenkező példa is. A mikróba se tegyük a fatányért, mert ott pedig az fog történni, hogy kiszárad nagyon és elreped. Ha elreped, akkor pedig tönkremegy. Igaz, attól még nem kell kidobni, mert gyümölcskosárnak, vagy egyéb dekorációnak kiválóan alkalmas lehet.

Ne feledkezzünk meg a fatányér ápolásáról sem. Félévente érdemes átkenni ételbarát olajjal (olyannal, amelyik nem avasodik) , hogy hosszú ideig velünk maradhassanak és gyarapítsák a szép emlékeket.
 

A fatányér kezelése és használata: ha érdekel olvasd el ezt a blogcikket is .
 

Tartalomhoz tartozó címkék: fatányér konyha