Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mivel ne ápoljuk a fa tányérokat, fatálakat?

Mivel ne ápoljuk a fa tányérokat, fatálakat?
Sok blog oldalon, fórumon olvastam, hogy a fatányérok, fatálak és úgy általában a fából készült konyhai eszközök ápolásáról érdeklődnek és kérnek tanácsot az emberek. Ha már megvásároltuk, azt a gyönyörű fatányér készletet akkor maradjon is szép, ameddig csak lehet. Egyetértesz? Akkor olvass tovább :-) 

 

Ki milyen anyagokkal ápolja fatányérjait, fatálaló tálcáit?

Sok tippel, trükkel, praktikával találkoztam az étkezési célra használt fa eszközök ápolásával kapcsolatban. Van akinek meggyőződése, hogy a sima étolaj, vagy olivaolaj a legtökéletesebb erre a célra. Olvastam olyat is, aki állati eredetű zsiradékkal próbálja óvni a gyönyörű fa tálaló szettjeit és fa tányérjait, valamint a lenolaj és a méhviasz is szóba került, illetve a paraffin olaj. 

Akkor nézzük, hogy mi is az igazság, egy-két dologról, amit biztosan ne használjunk. Kicsit körbejártam a témát. Amire jutottam az a következő. Állati eredetű zsíradékkal és étolajjal biztosan nem jó ötlet kezelni a fa tálat és fa tányérokat. Lehet, hogy vannak olyanok, akik ezekkel az anyagokkal kenik, ápolják a fa konyhai eszközöket, azonban igencsak szerencsések, hogy még nem találkoztak az avasodással Az egyik ismerősöm is elkövette ezt a merényletet és sajnos volt is szerencsém megszagolni egy ilyen tálat. Nem azt mondom, hogy több méteres körben érezni lehetett, de határozottan megcsapta az orrom egy fanyarú, savanykás, szúrós szag amikor közelebb hajoltam megvizsgálni az objektumot. Annak annyi lett. Enni már nem igen lehet belőle. Az avasodásról, amit dióhéjban érdemes tudni, hogy még a mai napig nem teljesen tisztázott a folyamata. Nem minden zsirnál és olajnál következik be egyenlő mértékben. Ez függ a zsír tisztaságától, fényhatástól, nedvességtől, hőmérséklettől. A leggyakoribb ok az avasodásra, hogy a zsírsavak szobahőmérsékleten, oxigén és víz jelenlétében elkezdenek oxidálódni és savas kémhatásúvá válnak. A szúrós, csípős szag ennek is köszönhető. Ha pedig egy huszárvágással visszakanyarodunk a fa tányérokhoz és egyéb termékekhez, mint például egy fa vágódeszkához, könnyű látni az összefüggést. Szobahőmérsékleten tároljuk őket és érintkeznek nedvességgel, valamint oxigénnel is. Főleg azok a zsírfélék avasodnak, amelyek könnyebben  szappanosíthatók, tehát például az állati eredetű zsírok, faggyúk. A vegánok ezért is figyelnek oda a szappanhasználatra is. Tehát én ezt elvetném. 

Ha egyéb bio megoldásban gondolkodunk, akkor a lenolaj szóba jöhet, de nem amit a festék boltokban lehet kapni, annak ugyanis a színe elég sárgás. Én azzal kezeltem le a natúr fenyőből készült éjjeliszekrényeinket. És vagy 5 árnyalattal sötétebb lett, illetve kellett neki kb. egy hét mire teljesen beivódott, addig ott csillogott a felületén az olaj. Van lenolajból készült készítménye a Biopin ápoló olajnak, amelyre az van írva, hogy étkezéshez használt fa termékeket is ápolhatunk vele. Azt még nem próbáltam, de az árát egy kicsit borsosnak találom. Az egyik oldalon egy bögrényi kiszerelést adnak 3520 Ft-ért. Az egyéb bio olajokkal sem lenne probléma, csak azoknak van íze és színe is, ami egyébként nagyon szuper, csak nem igazán a fa termékek ápolására. A méhviasszal bekent fa tányérok, biztosan vízlepergetőek, de az nem tud beszívódni a fa mélyebb rostjaiba, így szerintem az is felejtős.

Mit használunk mi, itthon a fatányérok kezelésére?

Ez lehet, hogy megosztó lesz, de mi a gyógyszertári paraffin olajat szoktuk használni a fatányérok fatálalók és fa vágódeszkák kezelésére. A gyógyszertári paraffinolaj nagyon magas tisztaságú és szájon át történő alkalmazása régóta bevett módszer, ezt nem lehet szebben  mondani: székrekedés ellen szokták az orvosok javasolni. Ezért úgy gondolom, hogy az ásványi olajok közül, a paraffin olaj a legmegbízhatóbb, hiszen ha meg lehet inni anélkül, hogy bármilyen mellékhatást okozna akkor talán néhány kis löttyintés egy rongyra, hogy átdörzsöljük vele a fa konyhai eszközeinket sem lesz káros hatással ránk, a bélrendszeren keresztül ugyanis nem is tud felszívódni, kiürül. Nem azt mondjuk, hogy mindenkinek ezzel kell kezelni a fa termékeket, de jobbat jelenleg nem tudok. Amiket lehet kapni kész termékeket akár az Ikeában, vagy bármilyen más helyen, azok sem 100%-ban tiszta anyagok, azok is össze vannak vegyítve más kiegészítő anyagokkal, illetve azokra még külön rá is van írva, hogy lenyelés esetén rögtön forduljon orvoshoz, vagy hogy kerüljük a bőrrel való érintkezést. Akkor már szerintem megbízhatóbb a gyógyszertári paraffin olaj, ami szintelen, szagtalan ásványi olaj. Ami igen kőolaj származék, de a kőolaj meg szerves anyag, ami ugye elhallt állatok, és növényekből állt elő magas nyomás alatt. Mezopotámiában például gyógyszerként is használták. Itt ugye az eljárások, a hunyók. Négyféle kőolaj típus van. Paraffin bázisú, naftinbázisú, aszfaltbázisú, átmeneti bázisú. Tehát láthatjuk, hogy nem az aszfaltos kőolajszármazékot kell meginnunk, vagy rákennünk a fa tányérunkra. De ez egy másik blog tartalma. :-D

Remélem tudtunk segíteni és érdekesnek találtad a blogcikkünket. 

Ezt olvastad már? Mi a kapcsolat a Kincskereső kisködmön és a konyhád közt?

Tartalomhoz tartozó címkék: fatányér