Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Te tudod hogyan ápold fatányérod, vágódeszkád?

Te tudod hogyan ápold fatányérod, vágódeszkád?
Összegyűjtöttünk egy csokorba a fa vágódeszka, fatányér, fatálaló és a többi becses fa portéka ápolásáról néhány hasznos gondolatot, amelyeket ha megfogadsz ezek a csoda darabok sokáig kiszolgálnak majd.

Mikor érdemes nekiesni a fatermékek ápolásának?

Amikor a fa vágódeszkád, fatányérod már látszólag is száraz, fakó színű és a legjobb emlékeid szerint is már vagy fél éve nem kényeztetted őket valamilyen ételbarát fatermék ápoló olajjal, akkor mindenképpen szánj rájuk egy kis időt, hogy újra a régi fényükben tündökölhessenek. (Itt mi nem csak azért nem írunk konkrét faápoló olajat mert egyikkel sem vagyunk szerződésbe, hanem azért sem mert mindenkinek meg vannak a saját maga nézetei, hogy milyet szeretne használni. Valaki esküszik a paraffin olajra, valakinek szuperül bejön amit a nagyáruházból lehet beszerezni, szóval csak annyi a lényeg, hogy szintelen, szagtalan és ételekkel érintkezve se legyen semmilyen mellékhatásuk.)

Itt egy kis intermezzot beiktatnák még, hogy addig is van néhány alap szabály, amit jó ha betartunk a fa termékekkel kapcsolatban:

Ne gondold, hogy időspórolásk éppen jó az, ha beteszed a fa vágódeszkát, vagy fatányérod a mosogatógépbe.Ekkor történik meg az a baj, hogy megszívják magukat vízzel és a rostok nem fognak tudni kellőképpen kiszáradni.Így  megeshet, hogy teljesen tönkremegy, bepenészedik kedvenc darabod és használhatatlan lesz.

Forró víz alatt se hagyd sokáig, ne áztasd a mosogatóba se, ugyanis azokkal az ápoló olajokkal amelyekkel kezelted  őket előtte kioldódhatnak és akkor a fa ismételten védtelenné válik. 

Frissen kencézett, leolajozott termékből ne fogyassz forró levest vagy főzeléket, mert szintén kioldódik az ápoló olaj, az pedig nem túl szép látvány, ha az étel tetejére kerül egy kis olajfolt.


Fatányérok, fa kanalak és fatálak ápolása olajjal

Ápolásuk függ attól is, hogy milyen sűrűn használod őket. Félévente bőségesen elég, ha kezeled őket. 

1. Tisztítsd meg a fatányért vagy a fa tálalód és hagyd jól kiszáradni.
2. Vegyél elő egy tiszta rongyot, amit már nem használsz és a választott olajjal ( ásványi olaj, kereskedelemben kapható ételbarát faápolásra ajánlott olaj) dörzsöld át bőségesen kívül-belül a fatányérod, tálalód.

3. Hagyd úgy néhány órára, de ha nem sietős akár egy napra is.Tegyél alá valami kis éket, fakanalakat, hogy az alja ne érintkezzen más felülettel.

4. A felesleget töröld le és már készen is vagy!

Tipp: A fatálad alá tálaláskor tehetsz saláta levelet vagy káposzta levelet, ha szaftosabb húsokat szervíroznál rajta, így megóvod az azonnali elszineződéstől és a tálalásod is szuperül fog kinézni.

Fa vágódeszka ápolása olajjal

1. Ha a fa vágódeszka  felülete nagyon karcos lett a kés használata során, csiszold fel a  csiszolópapírral, de ne túl dúrvaszemcséjűvel.
2. Mosd el a vágódeszkát és szárítsd ki!

3. Vegyél elő egy tiszta rongyot és a választott olajjal ( ásványi olaj, kereskedelemben kapható ételbarát faápolásra ajánlott olaj) dörzsöld át bőségesen kívül-belül a fatányérod, tálalód.

4. Hagyd úgy néhány órára, vagy akár egy éjszakára is, hogy beszívja a kívánt mennyiséget. Tegyél alá valami kis éket, fakanalakat, hogy az alja ne érintkezzen más felülettel.

5. A felesleget töröld le és már készen is vagy!

Ha nem akarsz majd keresgélni, de szükséged lenne erre a cikkre a webshop oldaán, a fejlécben megtalálod a Faápolás menüpont alatt! 

Apropó! Ezt olvastad már? Mivel ne ápoljuk a fa tányérokat, fatálakat?

Tartalomhoz tartozó címkék: fatál fatányér konyha vágódeszka